Bostadens skötsel

Skötsel

Bostadens skötsel

VÄGGAR

Väggarna i din lägenhet kan vara av olika material. Det kan därför behövas olika hjälpmedel för att sätta upp t ex tavlor. I handeln finns olika typer av krokar som är speciellt anpassade till olika väggmaterial. OBS! Gör aldrig hål i kakelplattor själv – kaklet spricker lätt. Om du måste göra hål i kaklet, vänd dig till en fackman.

Rengöring av målade och tapetserade ytor

Målade väggytor kan med fördel göras rena med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt på ytan torkar man försiktigt med en fuktig trasa. Övriga tapettyper bör enbart dammtorkas.

Plastdetaljer

Alla plastdetaljer kan rengöras med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.

GOLV

Ett bra sätt att skydda golvet är att sätta glidknappar/tassar av filt under benen på möblerna. Om du ska flytta tunga möbler som du inte orkar bära bör du lägga en matta eller filt under möbeln och skjuta den försiktigt till sin nya plats.

Rengöring

Parkett: Rengör med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka genast.

Linoleum: Tvätta med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Torka genast. Polish används sparsamt och bara när golvet börjar bli slitet.

Plast: Samma förfarande som för parkettgolv.

TAK

Stickkontakterna till dina taklampor kanske inte passar i lamputtagen. Du måste då byta kontakterna.

De flesta tak är svåra att rengöra. Rådgör därför alltid med hyresvärden innan du tvättar taket. Tänk på att ett jämnt smutsat tak oftast ser bättre ut än ett flammigt efter en misslyckad tvätt!

KÖK

Kyl & Frys

Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och spar ström. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen, låt den tina.

Fläkt och filter

Om fläkt och ventiler hålls rena minskas nedsmutsningen av övriga ytor i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken.

Spis

Torka bort fettfläckar från spishäll och ugn så fort som möjligt så att fett inte bränns fast. Torka med en fuktad trasa. För ugns rengöring finns effektiva rengöringsmedel att köpa.

Hushållsmaskiner

Innan du köper frysbox, disk-, tvätt- eller andra större hushållsmaskiner bör du tala med din hyresvärd. Det kan visa sig att fastighetens el- eller avloppssystem inte är dimensionerade för ytterligare installationer. Anlita alltid en behörig installatör!

WC & BAD

En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla porslin i wc och badrum snyggt. Använder du badkaret eller tvättstället till att tvätta kläder i bör du använda milda tvättmedel och inte låta tvätten ligga i blöt för länge.

Spola inte ned föremål i toaletten och handfatet som exempelvis sanitetsbindor, bomullspinnar (tops), tandstickor, tandtråd och ansiktsservetter. Dessa och liknande föremål kan orsaka stopp i avloppet. Spola inte heller ner kemikalier och rengör golvbrunnen med jämna mellanrum.

Tänkt på att vattnet i vattenlåsen avdunstar. Be någon granne eller anhörig spola vatten i handfat, golvbrunnar, wc-stol och diskho om du är borta någon längre tid. Då slipper du dålig lukt i lägenheten.

Jämför

Fyll i ditt sökord